Tips culturals: Finlàndia i les converses d’ascensor

Tips culturals: Finlàndia i les converses d’ascensor

Els qui hem estudiat o impartit classes d’una llengua estrangera sabem que per a les pràctiques orals a l’aula sovint es treballa amb situacions hipotètiques de conversa. En general, als alumnes centreuropeus i escandinaus  se’ls ha de remarcar que a les llengües del sud d’Europa és habitual interrompre el relat del nostre interlocutor amb expressions d’interès com ara: “sí?”, “que fort!”, “què dius ara?”. Fer-ho els costa especialment perquè en general ells esperen que l’altre acabi per dir la seva!

Però als qui més els costa aquest exercici sovint és als finesos: en la seva cultura les converses anodines amb desconeguts, el que en diem “conversa d’ascensor”, no són gens habituals. El que als mediterranis ens pot semblar un silenci incòmode quan coincidim en un algun lloc tancat o petit amb algú altre, per a ells és la zona de confort. Fins i tot tenen una dita que ho il·lustra: “Els silenci és or, la conversa és plata”. Enjoy silence. El corredor de fórmula 1 Kimi Räikkönen ho ha convertit en un tret identitari, com veureu en aquest vídeo:

https://www.youtube.com/watch?v=tEiw-7DQ9GY.

Es pot dir que gaudeixen del silenci, però també és una mostra de respecte envers l’altre, no volen incomodar-lo ni fer-lo sentir malament. En canvi poden compartir tranquil·lament la intimitat d’una sauna nus amb algú que no coneixen de res, cosa que a la majoria de nosaltres ens resultaria incòmode. Per tant, no és ben bé, o no només, que ells siguin més reservats, també és una qüestió cultural. Tenim models comunicatius diferents.

En moltes llengües, quan preguntem “com estàs?” no esperem una resposta sincera, és una manera d’entrar en matèria, i la resposta generalment és un escuet “bé”, “anar tirant”. La pregunta és un formulisme, una manera de saludar-nos, realment ens sembla més educat preguntar com està el nostre interlocutor que no preguntar-ho, però espontàniament la rèplica de la majoria de finesos a aquesta pregunta seria explicar-nos  amb detall  com estan.

El còmic finès Ismo ho utilitza en aquest gag: https://www.youtube.com/watch?v=RAGcDi0DRtU

Sembla que els finesos no tenen la necessitat ni de parlar del temps ni de trencar el gel…

Més informació a https://www.bbc.com/travel/article/20181016-how-the-finnish-survive-without-small-talk

Share
Ves al contingut