D’acord amb el primer informe mundial sobre accessibilitat de l’OMS (2011), més d’un 15% de la població mundial viu amb alguna discapacitat i és una tendència en augment perquè la nostra població envelleix cada vegada més.
Perquè una web o qualsevol altre recurs informàtic sigui accessible cal que qualsevol hi pugui navegar, i des de qualsevol dispositiu. Per tant, hem de tenir en compte tothom que tingui una discapacitat sensorial: col·lectius com el de persones cegues o amb baixa visió, persones sordes o amb una audició limitada, etc.
Els principals recursos de què disposem per fer les webs o plataformes accessibles són:
Subtítols i transcripcions dels àudios per a persones amb dificultats auditives
Audiodescripció (d`àudios, vídeos, obres teatrals…), és una narració que recull els elements visuals clau
Per assolir la usabilitat d’una web, que és la qualitat d’ésser fàcil d’usar i satisfer les necessitats de l’usuari, també s’ha de considerar el concepte d’inclusió.
De la mateixa manera, el disseny ha de respectar l’accessibilitat. De fet, l’anomenat disseny universal o disseny inclusiu busca desenvolupar entorns de fàcil accés per a una gran majoria d’usuaris, de manera que no faci falta adaptar-los o redissenyar-los per als col·lectius amb necessitats especials.
Si disposeu d’un minut, en aquest vídeo es resumeix el concepte d’accessibilitat audiovisual:
https://www.youtube.com/watch?v=hufMi9LZX2I
Si voleu trobar informació completa sobre aquest tema, podeu consultar la W3C (Web Accessibility Initiative), que recull tota mena de recursos per a redactors de continguts, dissenyadors, desenvolupadors web, responsables de polítiques lingüístiques, etc.
Podeu trobar les principals directrius sobre accessibilitat audiovisual en el següent apartat de la mateixa web (WCAG Web Content Accessibily Guidelines):
https://www.w3.org/WAI/standards-guidelines/wcag/
Si teniu qualsevol dubte sobre com resoldre l’accesibilitat dels vostres entorns i plataformes, us podem assessorar: info@babeltraductors.com.